Hete Bliksem
Stamppot van aardappelen en appels
ook wel Hemel en Aarde genoemd
Een oud-nederlands gerecht dat welbekend is.
En met de herfst in aantoch een heerlijk stamppotje wat er wel ingaat.
Ingrediënten:
11/2 kilo kruimige aardappelen
500 gram zure appels (goudreinet)
400 gram zoete appels (dijkman's zoet)
4 speklapjes
1 ui
2 eetlepels honing
1 scheut azijn
peper en zout
500 gram zure appels (goudreinet)
400 gram zoete appels (dijkman's zoet)
4 speklapjes
1 ui
2 eetlepels honing
1 scheut azijn
peper en zout
Bereiding:
Schil de aardappels en de appels.
Was en snijd de aardappels in stukken.
Kook de aardappels met wat zout in 10 minuten gaar.
Snijd de appels in kwarten en verwijder de klokhuizen.
Snijd 1/3 deel van de appels in kleine stukjes en snijd de rest in grove stukken.
Was en snijd de aardappels in stukken.
Kook de aardappels met wat zout in 10 minuten gaar.
Snijd de appels in kwarten en verwijder de klokhuizen.
Snijd 1/3 deel van de appels in kleine stukjes en snijd de rest in grove stukken.
Voeg als de aardappels 10 minuten koken de grove appel toe.
Laat dit samen nog 10 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn
Giet de aardappel/appelmengsel af
Breng het appelmengsel op smaak met azijn, peper en zout.
Laat dit samen nog 10 minuten koken tot de aardappelen gaar zijn
Giet de aardappel/appelmengsel af
Breng het appelmengsel op smaak met azijn, peper en zout.
Bak de speklapjes uit en haal ze uit de pan.
Pel intussen de ui snijd deze in ringen en bak de ui in het spekvet tot ze glazig zijn.
Haal de ui de pan en bak de kleine appelblokjes met de honing in het achtergebleven spekvet.
Voeg dit samen in de pan met de aardappel-appelmengsel en stamp dit zeer grof.
Breng op smaak met peper en zout
Serveer met de speklapjes
Pel intussen de ui snijd deze in ringen en bak de ui in het spekvet tot ze glazig zijn.
Haal de ui de pan en bak de kleine appelblokjes met de honing in het achtergebleven spekvet.
Voeg dit samen in de pan met de aardappel-appelmengsel en stamp dit zeer grof.
Breng op smaak met peper en zout
Serveer met de speklapjes