Dit typisch Koreaanse groentegerecht is razend populair en heeft een heerlijk pittige smaak.
Kort gezegd zijn kimchi gepekelde groenten.
Net zoals bijvoorbeeld zuurkool is het gefermenteerd, daarom wordt Kimchi ook wel ‘Koreaanse zuurkool’ genoemd.
De fermentatie geeft de kimchi een heel bijzondere fris-zure smaak.
De groenten (vaak kool en/of rettich) worden eerst ingelegd met zout (tegen schadelijke micro-organismen) en vervolgens gemixt met specerijen.
Naast knoflook en rode pepers kunnen er ook lente-uitjes, worteltjes, prei, gember, sesamzaad, gezouten, oesters en bijvoorbeeld zeewier aan worden toegevoegd voor extra smaak.
De variaties zijn eindeloos: er schijnen meer dan honderd variaties op de traditionele kimchi te bestaan…
Kimchi word traditioneel gefermenteerd in grote kleipotten.
Meestal kunt je na een week het gebruiken, maar het is aan te raden om een maand ermee te wachten.
Hoe langer wachten, hoe lekkerder word het, is de goude regel.
Kimchi word vaak als bijgerecht geserveerd, maar kimchi is ook een van de belangrijkste ingrediënten voor veel Koreaanse gerechten.
Ingrediënten
1 grote Chinese kool, bladeren in 3×3 cm plakjes gesneden
tafelzout voor pekel
2 uien, in grove stukken
2 bosjes lente-ui in 3 cm stukjes gesneden
voor de Pasta
1 hele knol knoflook, waarbij de teentjes van velletje ontdaan worden
5 cm gember, in stukjes
4-5 eetlepels chilipoeder
2 eetlepels cayennepeper
3 eetlepels Sichuan bonen pasta
3 eetlepels rijstwijn azijn
3 eetlepels oestersaus
3 eetlepels suiker
Leg in een grote plastiek bak met een bodem water erin een laag kool.
Verdeel daar genoeg zout over.
Herhaal proces tot kool op zijn.
Laat zout voor tenminste 4 uur in kool trekken, waarbij je zo nu en dan de kool met jou handen omroeren.
Chilipasta
Maak een pasta van knoflook en gember in een keukenmachine en doen dit in een grote mengkom.
Voeg de chilipoeder, cayennepeper, bonenpasta, rijstwijn, oestersaus en suiker erbij.
Voeg zoveel water erbij om een vloeiende pasta te maken, meng goed.
Meng nu de uien en lente-uien door pasta en laat een paar uur marineren.
Bereiden van Kimchi
Was kool nu grondig in een vergiet tot alle zout verwijderd zijn.
De kool moet een licht zoute smaak hebben.
Gebruik handschoenen en meng met jou vingertoppen de chilipasta heel goed door kool.
Laat kimchi in een gesloten plastiek bak op een koele plaatst voor 1 week fermenteren voor gebruik.